Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Clinton Avrupa Turunda


Clinton, Çek Cumhuriyeti'ndeki Nükleer Santral İnşaatı İhalesini Westinghouse'un Kazanması İçin Girişimlerde Bulundu

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Çek Cumhuriyeti’ndeki nükleer santral inşaatı ihalesini bir Amerikan firmasının kazanması için çalışmaktan çekinmediğini söyledi.
Amerikan Westinghouse firması ve bir Rus şirketi, Temelin nükleer santralini genişletmek için açılan 10 milyar dolarlık ihale için rekabet ediyor. Westinghouse firmasının hem daha ileri teknolojiye sahip olduğunu, hem de güvenliği daha iyi sağladığını belirten Clinton, projenin hem Çekler hem de Amerikalılar için birçok iş alanı açacağını kaydetti.
Çek Cumhuriyeti’nde elektrik enerjisinin şu anda yüzde 30’u nükleer enerjiyle sağlanıyor. Çekler, bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak istiyor.
Çek Başbakanı Petr Necas ve Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg’le görüşen Clinton, liderleri enerji kaynaklarını çeşitlendirmeleri için teşvik etti. Çek Cumhuriyeti, enerji kaynaklarının çoğunu Rusya’dan elde ediyor. Avusturya ise Çek Cumhuriyeti’yle olan sınırdan sadece 50 kilometre içeride olan Temelin nükleer santralinin genişletilmesi planlarını kaygıyla karşılıyor.
Dışişleri Bakanı Clinton beş günlük Avrupa ziyareti sırasında Brüksel’de NATO dışişleri bakanlarıyla biraraya gelecek. Clinton Brüksel’de ayrıca Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar ve Pakistan Genelkurmay Başkanı Aşfak Kayani’yle görüşecek.
Clinton’un Avrupa gezisinin son durağını, İrlanda ve Kuzey İrlanda oluşturacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG