Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu'nda Söz Ahmedinejad ve Mursi'nin


Birleşmiş Milletler 67’nci Dönem Genel Kurul çalışmaları devam ediyor. Bugünkü oturum gündeminde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın konuşmaları var.

Bugünkü konuşma, görev süresi Haziran ayında dolacak olan Mahmud Ahmedinejad’ın BM Genel Kurulu’ndaki son konuşması. İran anayasasına göre Ahmedinejad üçüncü bir dönem için adaylığını koyamıyor.

Pazar günü Mahmud Ahmedinejad’la biraraya gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, İran liderinden infial yaratacak konuşmalardan kaçınmasını istemişti.

Dün Genel Kurul’da konuşan Başkan Barack Obama, Amerika’nın, İran’ın nükleer silah edinmemesi için gereken herşeyi yapacağını söylemişti.

Ancak Associated Press haber ajansına bir demeç veren Mahmud Ahmedinejad, Obama’nın uyarısını önemsemeyen bir tavır çizdi ve Amerika’nın dünya liderliğinin artık sona erdiğini söyledi.

Ahmedinejad, “Allah’ın izniyle, yeni bir düzen kurulacak ve bizi birbirimizden uzaklaştıran herşeyden kurtulacağız,” dedi.

Bu arada Ortadoğu’daki gelişmelerin ana gündem maddesi olduğu Genel Kurul’da bugün Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de konuşacak. Bu, kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı seçilen Mursi’nin ilk konuşması.

Genel Kurul’da Suriye’deki iç savaş da gündemin ana maddeleri arasındaydı. Kurul çalışmalarının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Suriye’deki gelişmeleri, “küresel etkileri olan bölgesel bir kargaşa” olarak nitelendirdi. Ban, hem Esad rejiminin hem de isyancıların insanlık suçu işlediğini kaydetti.

Obama da dünkü konuşmasında Esad rejiminin sona ermesi çağrısını yineledi. Obama, Suriye’nin geleceğinin halkını katleden bir liderin elinde olmaması gerektiğini söyledi.
Ülkesinde yaklaşık 200 bin Suriyeli mülteciyi barındıran Kral Abdullah da genel kurul üyelerine hitaben yaptığı konuşmada mültecilerin Ürdün üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu söyledi ve uluslararası yardım istedi.

Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El-Thani de, BM Güvenlik Konseyi’nin şiddeti durdurmayı başaramadığı Suriye’ye Arap ülkelerinin müdahale etmesini istedi.

Türkiye’yi bu yılki BM Genel Kurul çalışmalarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Davutoğlu da ikili temaslarında Suriye ve mülteciler konusunu gündemde tutuyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El-Arabi ile görüşen Davutoğlu, Almanya, Romanya, Brezilya, Güney Sudan dışişleri bakanlarıyla da bir araya geldi. Ahmet Davutoğlu bugün de Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la görüşecek.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG