Erişilebilirlik

İkinci 'Hz. Muhammed Karikatürü' Fransa'yı Karıştırdı


Derginin dünkü sayısında kapaktan, Fransa’da en çok izlenen ‘Dokunulmazlar’ filmine atıfta bulunularak, bir Yahudi ve bir Müslüman’ın bulunduğu karikatürde, “Dokunulmazlar 2: Dalga geçmemek lazım” deniyor
Derginin dünkü sayısında kapaktan, Fransa’da en çok izlenen ‘Dokunulmazlar’ filmine atıfta bulunularak, bir Yahudi ve bir Müslüman’ın bulunduğu karikatürde, “Dokunulmazlar 2: Dalga geçmemek lazım” deniyor
Müslüman dünyasını ayağa kaldıran ve Hazreti Muhammed ile dalga geçen "Müslümanlar'ın Masumiyeti" adlı amatör filme, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’dan destek geldi. Daha önce de Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen mizah dergisi, bu sefer iç sayfadan çizdiği ‘Muhammed karikatürüne’ bir de ‘filme destek bildirisi’ ekledi.

Derginin dünkü sayısında kapaktan, Fransa’da en çok izlenen ‘Dokunulmazlar’ filmine atıfta bulunularak, bir Yahudi ve bir Müslüman’ın bulunduğu karikatürde, “Dokunulmazlar 2: Dalga geçmemek lazım” deniyor. İç ve son sayfada yayınlanan karikatürlerde ise Hz. Muhammed, çıplak çiziliyor ve filmi sevmeyen Müslümanlar’a müstehcen bir ifadeyle seslenerek, “aptal bir filmin bu kadar tepki çekmesinden” rahatsızlık duyduklarını dile getiriyor.

‘Beğenmeyen dergiyi almasın’

Fransa’da infial yaratan karikatürleri savunan Charlie Hebdo’nun yöneticisi Charb, “Bu karikatürler hiç okumadıkları bir dergiyi okuyarak şok olmak isteyen herkesi şok edecek. Ben camiye gidip onları dinlemiyorum, onlar da dergiyi almasınlar. Basın özgürlüğü provokasyon değildir” diyerek karikatürü savundu.

Suriye ile ilgili temaslar için Kahire’de haberi alan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Düşünce özgürlüğü var, ama bütün provokasyonlara karşıyım. Hele de bu kadar hassas bir dönemde” dedi. Fransız medyası gizli servisin olacaklardan endişe ettiğini aktarırken, Başbakan Jean Marc Ayrault da, “Cumhuriyetimiz ifade özgürlüğünü güvence altına alır. Ama laiklik de cumhuriyetin temel ilkesidir ve tüm inançlara saygı gerektirir. Bugün yaşananalar karşısında bu tür aşırılıklar sorumlu değildir. Herkesi sorumluluğa davet ediyorum” dedi.

“Provokasyona gelmeyin”

Fransa’daki çeşitli ülkelerden Müslümanlar’ın temsil edildiği Fransız İslam Konseyi CFCM Başkanı Muhammed Musavi, “Peygamber’e ve İslam’a hakaret içeren karikatürleri büyük bir kaygı ve üzüntüyle haberi aldım. Bu yeni bir İslam düşmanlığıdır ve Müslümanlar’ın duygularını hedef almaktadır. İfade özgürlüğüne son derece büyük bir saygı duymakla beraber, bu sorumsuz eylem karşısında büyük endişe duymaktayız. Bu girişim, tansiyonu ve nefreti yükseltebilir. Nefret ve hakaret içeren hiçbir eylem savunulamaz. Müslümanlara provokasyona gelmemeleri, tepkilerini yasal yollarla dile getirmeleri çağrısı yapıyorum” dedi.

Paris camisi direktörü Dalil Boubakeur de, “Büyük bir hayret ve üzüntü ile haberi aldım. Ateşe benzin dökmemeleri çağrısında bulunuyorum. Ne yazık ki Fransa’da dine hakaret yasa ile cezalandırılmıyor. Aynı dergi 2006’da Muhammed karikatürü çizdiğinde yargıya gittik. Ama mahkeme başvurumuzu kabul etmedi” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG