Erişilebilirlik

Güney Afrika'da Maden Sahibinden Geri Adım


Güney Afrika’da 44 grevci işcinin polis tarafından öldürüldüğü maden ocağının sahibi şirket Salı gününe kadar işbaşı yapmayan işçilerin cezalandırılacaklarını ancak işten atılmayacaklarını açıkladı.
Şirket, başta grevci işçilerin Pazartesi gününe kadar işlerine dönmezlerse atılacaklarını bildirmiş, ancak daha sonra işçilere bir gün daha süre tanımıştı.
Şirketin başkan yardımcısı Mark Munroe bir radyo istasyonuna yaptığı açıklamada işçilerin atılmasının şiddetin önlenmesi ve karşılıklı güvenin yeniden sağlanması açısından doğru bir adım olmayacağını belirtti.
Marikana maden ocağının 28 bin işçisinden üçte birinin Pazartesi günü yeniden işbaşı yaptığını açıklayan şirket Salı günü bu sayının arttığını bildirdi.

Yaklaşık 3 bin madenci, ödemelerdeki anlaşmazlık dolayısıyla geçen hafta greve katılırken diğerleri çatışmadan kaçınmak için ocağa gitmemişti.
Ortalama aylık geliri 480 dolar olan maden işcileri bunun üç katını istiyor.

Yetkililer 78 kişinin de yaralandığı olayı soruşturuyor. Olay 20 yıl önce ırk ayrımcılığının sona ermesinden bu yana yaşanan en kanlı çatışma oldu.
Güney Afrika Emniyet Genel Müdürü Riah Phiyega, polislerin ateş açma gerekçesini “meşru savunma” olarak açıkladı, grevcilerin “tehlikeli silahlarla” güvenlik güçlerine saldırdığını önesürdü.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, bir hafta ulusal yas ilan ederek ülkeyi şiddete karşı birleşmeye çağırdı.
Yurt dışı ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen ve soruşturma açılması emri veren Zuma, olayı “mantıksız şiddet” diye niteledi.

Madeni işleten şirket Lonmin, dünyanın üçüncü büyük platinyum üreticisi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG