Erişilebilirlik

Türkiye’nin Suriye Konusundaki Son Sözü Ne Olacak?


Davudoğlu
Davudoğlu
Cumartesi akşamından bu yana Suriye mesaisini aralıksız sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya’dan ayağının tozuyla dönüşünde yaptığı konuşmadan sonra kamuoyuna hiçbir açıklama yapmadı.
Ankara’ya döner dönmez Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı’yla güvenlik toplantısı yapan Erdoğan dün de Meclis’te grubu bulunan parti liderlerine bilgi verdikten sonra bugün Bakanlar Kurulu’nu ve AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu’nu topladı.
Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin resmi tepkisini yarınki AKP Grup Toplantısı’nda dile getirmesi ve yol haritasını açıklaması bekleniyor.
Arınç: “Tüm Haklarımız Mahfuz”
9 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilere açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Suriye’nin silahsız uçağı uluslararası hava sahasında vurduğunu söyledi. Üçüncü tarafların radar kayıtlarının incelenmesini isteyen hükümet sözcüsü, “Uçağın Suriye’nin iddia ettiği gibi uçaksavarla vurulması mümkün değil, menzili yetmez” diyerek füzeyle vurulduğu iddiasını yineledi. Başbakan Erdoğan’ın yarın grup toplantısında ayrıntılı açıklama yapacağını da vurgulayan Arınç, “Uluslarası hukuk uyarınca ülkelerin açık denizler üzerinde bulunan hava sahasını serbestçe kullanma hakkı bulunmaktadır. Uluslararası hava sahasında gerçekleşen söz konusu olay karşısında ülkemiz mukabelede bulunma hakkı dahil olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutmaktadır” dedi.
Gözler NATO’da
Türkiye yarınki NATO toplantısından çıkacak sonucu da merakla bekliyor. NATO üyesi ülkelerden ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Macaristan Suriye’ti TSK’ya ait askeri uçağı düşürdüğü için kınasa da “askeri müdahale” gibi bir seçenek gündem dışı görünüyor.
Zaten Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal da askeri seçeneğe karşı olduklarını açıkladı.
Diplomatik kaynaklara göre NATO’nun kınayacağı Suriye’den özür ve tazminat talep edip Şam Yönetimi üzerindeki müeyyidelerin arttırılmasını gündeme getirmesi bekleniyor.
Bağış: “Türkiye Son Sözünü Söylemedi”
Bakanlar Kurulu toplantısına dek hükümet kanadından bugün konuyla ilgili konuşan tek isim AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış oldu. Bağış, “Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir ve ne yaptığını bilir. Bu konuda Türkiye son sözünü söylememiştir" dedi.
Türkiye’nin tepkide geciktiği eleştirilerini reddeden AB Bakanı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun uyumadan mesai yaptığını söyledi. Bağış, iç kamuoyuna da güçlü mesajlar verdi: "Biz kendi hür, bağımsız devletini bin yıldan beri yürüten bir milletin mensuplarıyız. Devlet olma geleneğimiz yeni bir gelenek değildir. Başka ülkelere benzetmeyelim."
MHP: “Hükümetin Dış Politikası Duvara Çarptı”
Hükümet Suriye krizinde muhalefetten beklediği desteği alamamış görünüyor. Dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun : “Bu saldırının Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümetin Suriye politikasına karşı bir misilleme olduğu kuvvetle muhtemeldir” demesinden sonra bugün de MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Hükümetin dış politikası duvara çarptı. Ne ileriye gidebiliyor ne geri dönebiliyor'' dedi.
MHP’nin Suriye’ye müdahaleyi öngören bir tezkereye peşinen olur vermeyeceğinin altını çizen Şandır, iktidarı dış politikasını gözden geçirmeye çağırdı: “Hükümet dış politikada çıkmaz sokağa girdi. Bunun zararı ülkenin tümüne. Buradan çıkmamız lazım. Bu sonuçlara ulaşan bu hükümetin istifa etmesi gerekir. Bunun siyasi bir sorumluluğu olmalı. Bu gidiş Türkiye'ye bölgesinde ve dünyada çok düşmanı olan ve tartışılır bir noktaya getirecektir”.
BDP: “Tezkeye Hayır”
BDP ise Suriye’ye müdahaleyi öngörecek olası başbakanlık tezkeresine red oyu verecek. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “Tezkere olayı gündeme gelirse, çok açık söylüyoruz, bunun karşısında duracağız. Biz Suriye ile sorunların savaşla değil barış, diplomasiyle; binlerce yıl beraber yaşamışlık hukuku dahilinde dostça çözümlenmesinden yanayız'' dedi.
Suriye: “Türkiye Suriye’nin Egemenliğini İhlal Etti”
Suriye tarafı da uluslararası toplumu Suriye hava sahasının ihlal edildiğine ilişkin uluslararası topluma mesaj vermeyi sürdürüyor. Şam'da basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, "Uçak, Suriye hava sahasını ihlal etti. Biz de ateş açarak karşılık verdik ve uçak Suriye karasularına düştü. Olup biten, Suriye'nin egemenliğinin büyük bir ihlalidir, tepki vermek kaçınılmazdı" dedi.
Keşif uçağının karadan 1-2 kilometre açıkta, 100 metre irtifada düşürüldüğünü iddia eden Makdissi, uçağın güdümlü füzeyle değil, menzili sadece 2 buçuk kilometre olan bir uçaksavarla vurulduğunu iddia etti
Pilotlar hala kayıp
Kaza bölgesinde ise arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ancak şu ana kadar RF-4E Phantom tipi uçakta bulunan iki pilotla ilgili herhangi bir bulguya ulaşılmış değil. Akdeniz’de arama yapan Gölcük Fıkateyni’ne Sahil Güvenlik Komutanlığı’na helikopterleri eşlik ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG