Erişilebilirlik

Türkiye’de Halkın Yüzde 57’si Suriye’de Askeri Seçeneğe Karşı


Türkiye son dönemde kürtaj, Kürt meselesi gibi kendi iç gündemine gömülse de Suriye meselesi hala gündemde. Türk Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) ’ın 5 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında TNS araştırma şirketine yaptırdığı anket çalışmasına göre, Türkiye’de halkın büyük çoğunluğu Suriye’ye askeri müdahaleye karşı çıkıyor.

Anketteki iki sorudan biri olan “Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak sizce Türkiye ne yapmalıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 41,1’i “Türkiye askeri bir müdahalede bulunmamalıdır” yanıtını verdi. Aynı soruya “Türkiye’nin Suriye ile ilgili siyasi ve diplomatik girişimleri devam etmeli” diyenlerin oranı ise yüzde 15,9.

Yani araştırmada yer alan her 10 kişiden 6’sı şimdilik askeri seçeneğin reddedilmesi yönünde görüş bildirdi.

Ankete katılanların yüzde 14,7’sine göre ise “Suriye içinde Türk askerinin korumasında, güvenlikli bölge oluşturulmalı”.

Beşar Esad rejimini Suriye’den uzaklaştırmak için sskeri müdahaleden yana olanlar ise ankete katılanların yalnızca yüzde11,7’si.

Suriye’ye müdahaleye en sıcak bakan seçmen CHP’de

Araştırmaya siyasi parti seçmeni cephesinden bakıldığında manzara daha da ilginçleşiyor. Çünkü Suriye’ye karşı diplomasinin daha etkin kullanılmasını savunana CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aksine CHP seçmeninin yüzde 21’si Suriye’ye askeri müdahaleye destek veriyor.

Bu oran az gibi gözükse de askeri seçeneğe yüzde 10,2 oranında destek veren AKP seçmenini neredeyse ikiye katlamış olduğu gözlerden kaçmıyor.

MHP seçmenleri arasında “askeri müdahale gerekiyor” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 8,4.

BDP’nin büyük çoğunluğu askeri müdahale istemiyor

Suriye’ye askeri müdahale en net bir şekilde karşı çıkan taban ise BDP’de.

Ankete katılan BDP’lierin yüzde 68,5’i askeri müdahaleye itiraz ediyor. Bu oran MHP’de yüzde 41,4’e, AKP’de yüzde 41,4’e, CHP’de ise yüzde 37,3’e kadar düşüyor.


Suriye içinde güvenlikli bölge oluşturulması ve Suriye muhalefetinin silahlandırılması politikalarına AKP ve CHP seçmenleri birbirine çok yakın oranlarda destek veriyor. AKP seçmenlerinin yüzde 19,9’u bu seçeneklere onay verirken bu oran, CHP seçmenleri arasında yüzde 22,2’ye yükseliyor.


Uzmanlara göre, Türkiye siyasi ve diplomatik girişimde ısrar etmeli

EDAM aynı araştırma sorusunu dış politika uzmanlarından oluşan bir gruba da yöneltti. Bu grupta yer alan uzmanların yüzde 67,5’i Türkiye’nin siyasi ve diplomatik girişimlerine devam etmesi gerektiği görüşüne destek verdi.

Herhangi bir müdahalede bulunulmaması seçeneği uzmanların yüzde 21 tarafından işaretlendi. Yani doğrudan bir müdahaleye karşıtlık uzmanlar arasında yüzde 88,5 gibi yüksek bir orana ulaştı.

Ancak halkın yüzde 41,1 askere müdahaleye net bir şekilde karşı çıkarken dış politika uzmanları arasında bu oran yüzde 21de kalması dikkat çekici.

Uzmanlar grubu katılımcıların yüzde 6,5’i Suriye içinde güvenlikli bölge tesis edilmesi seçeneğini işaretlerken Esad rejimine karşı doğrudan askeri müdahale bulunulmasını isteyenlerin oranı yalnızca yüzde 1,5.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG